Staročeské řepánky, naše babičky dokázaly využít opravdu všechno, recept

Staročeské řepánky, naše babičky dokázaly využít opravdu všechno, recept

Váže se k datu: 20. října

Naše babičky dokázaly využít opravdu všechno, důkazem toho jsou řepánky. Cukrová řepa, která zůstala na polích, posloužila hospodyním jako náplň do buchet. Řepánky jsou to samé, jako kynuté buchty. V podstatě jde jen o nádivku. Stejně jako na buchty, tak i na nádivku najdete spousty receptů. Někdo dusí cukrovku do měkka na másle, já ji přidávám do mléka. Místy se kynuté buchtičky plnily makovou náplní, pak máčely v sirobu a obalovaly v strouhaném perníku.

Recept na křupavé kynuté řepánky:

Těsto: 500 g hladké mouky, 2 vejce, 2 dcl mléka, špetka soli, půl kostky droždí, 50 g másla, 100 g krupicového cukru.
Mléko rozlijeme do dvou kastrůlků. Mírně zahřejeme a stáhneme z ohně. V jednom kastrůlku rozpustíme máslo. Do druhého rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a necháme vykynout kvásek. Do mísy vsypeme hladkou mouku, špetku soli a zbytek cukru. Vše promícháme. Do směsi rozklepneme obě vejce a přilijeme směsi z obou kastrůlků. Pak vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme na teplém místě, zakryté čistou utěrkou, vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Na pomoučeném válu vyválíme plát o tloušťce asi půl centimetru. Hrnečkem vykrajujeme malá kolečka, na které klademe náplň. Kolečka přehneme a uzavřeme.

Tento článek je exkluzivní obsah pro premiové uživatele

Pohlednice k tomuto datu

Sdílejte svoje vzpomínky, zvyky a tradice

Pátek 29. března 2024
v tento den má svátek

Taťána Pošlete pohlednici s přáním
Dnes mají také svátek Slavomil Slavomila Táňa