Skončily polní práce, země odpočívá. Nastal čas dlouhých večerů, období klidu, rozjímání a zklidnění. Přestože již nastal advent, tak lidé nezaháleli, místy se ještě dodělávaly zmeškané polní práce, kácel se les, dělaly se otýpky z lesního chábí a roští na topení. Loupala se kukuřice a mlátilo se ve stodolách obilí. Ženy se za svitu loučí a svíček věnovaly šití, pletení a večer se chodilo na přástku konopí a na dračku peří. Muži opravovali nářadí, štípali šindele, pletli košíky, pokuřovali. Přichází, ale i dojemné svátky blaha, pokoje, radosti. Svátky, které jsou opředené kouzlem zkazek, obyčejů, písní, koled a pověr. Veselý adventní čas právě začíná.
Hospodyňky, ale nezahálely ani s pečením. Věděly, že jednotlivé druhy cukroví je nejlépe připravovat v určitém pořadí, aby byly ve vánoční dny nejchutnější, proto v tuto první adventní neděli pekly kousky, které vyžadovaly několik týdnů rozložení, aby dosáhly plné vyváženosti chuti a potřebného změknutí, tedy závorky, perníčky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové a kakaové cukroví. Perníčky a závorky pro dobré uložení ukládaly do nádob z kameniny a před jejím uzavřením do ní vložily čtvrtku jablka pro jejich vláčnost.