Prácheňská hnětynka, recept

Prácheňská hnětynka, recept

Váže se k datu: 15. října

V jižních Čechách nesmí o posvícení chybět posvícenské hnětynky nebo také hnětýnky. Mají své kouzlo, historii a příběh. Recepty se liší pomalu vesnice od vesnice. Pečou se jak kynuté, tak piškotové a někde se vykrajují, jinde se plní (lité) do formiček. Ale jedno mají všechny společné, svůj název dostaly podle přípravy, hnětení těsta.

Lité těsto se dává do malých forem, obsahuje mnoho másla, cukru a vajec. Hnětynka se totiž nekouše, hnětynka se rozplývá. Každý kout jižních Čech má svá specifika na zdobení hnětynek, a i každá rodina si je zdobí po svém. Všeobecně se dá říci, že jsou polévané cukrovou polevou s různými příchutěmi a zdobeny sněhovými, cukrovými nebo marcipánovými barevnými ozdobami jež mají povětšinou podobu různých kytiček a lístečků, holubiček a jiných rozličných tvarů. Každoročně se také v mnoha místech jižních Čech vyhlašuje soutěž o nejkrásnější hnětynku a opravdu se jedná doslova o umělecká díla k zakousnutí. Nicméně jedná se o tak nákladný kus pečiva, že se peče opravdu jen o posvícení.

Tento článek je exkluzivní obsah pro premiové uživatele

Pohlednice k tomuto datu

Sdílejte svoje vzpomínky, zvyky a tradice

Pondělí 6. května 2024
v tento den má svátek

Radoslav Pošlete pohlednici s přáním
Dnes mají také svátek Radislav Frída Radivoj Radslava Radslav