Boží milosti jsou tradičním velikonočním cukrovím, ale s oblibou se smažily i o Masopustu, o Vánocích, svatbách a dalších rodinných příležitostech. Je to vynikající křehká sladkost, ke které těžko najdeme srovnání.
Pokud si chcete doma upéct originální staročeské Boží milosti, kterým se také říká fánky, navštivte odkaz, kde najdete podrobný recept ZDE. Jde o jeden z největších webů věnovaných vaření a pečení, určitě na něm najdete spoustu nápadů a inspirace.
Boží milosti se v domácnostech o Masopustu hojně připravovaly na konci 19. století, s tím souvisí i smažení ve lněném oleji, který se v této době začal v kuchyních objevovat. Na přípravu koblih i božích milostí se používají bílé potraviny jako vejce, mouka a mléko. Právě ty jsou podle starých pověr pochoutkou určenou pro potravu dobrých duchů. Jde totiž o obvyklé obětní jídlo, které hospodář nosil jako obětní dar i do polí a dávaly se i oráčům, než poprvé na jaře vyjeli na pole. Patřily také k poutníkům, kteří se vydávali na cestu za posvátnými místy. Díky tomu, že jsou v tomhle zubatém cukroví otvory, se jimi mohl bloudící podívat skrz a najít správný směr. Prý se také boží milosti vázaly červenou stužkou na zápěstí budoucích novomanželů, kteří spolu se zaříkáváním procházeli svatebním obřadem.
Boží milosti se v některých oblastech nazývaly i ratolesti a to proto, že se proužek těsta navíjel na větvičku stromečku a potom se smažil v oleji, nebo sádle. Tato ratolest, větvička se potom sestavovala do umělých stromečků a takový předmět pak provázel např. dožínkové slavnosti.
Recept na křehké Boží milosti:
Suroviny: 150 gramů hladké mouky, 30 gramů cukru, 30 gramů másla, 3 žloutky, špetka soli, lžíce kysané smetany, lžíce tuzemského rumu. Nejlépe je smažit ve lněném oleji, nebo sádle tím dosáhnete dobovou a křehkou chuť.
Zpracujeme všechny suroviny na hladké těsto. Je nutné ho pořádně prohníst a půl hodiny nechat odležet. Pak těsto rozválejte, přeložte a opět nechte odležet. Teprve poté můžete těsto rozválet a radýlkem vykrajovat libovolné tvary – trojúhelníky, obdélníky, kosočtverce. V každém tvaru uděláme uprostřed několik zářezů. Smažíme buď přímo takto celé nebo je díky zářezům různě propleteme.
Smažte na oleji po obou stranách. Po usmažení vyndejte na ubrousek, odsajte přebytečný tuk a obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.
zdroj: archiv Antonín ViK a vyobrazení: koláž, archiv Antonín ViK