Celotýdenní jídelníček a nejen masopustní

Celotýdenní jídelníček a nejen masopustní

Tyto vzpomínky jsou z Kolínska. Všechny uvedené dávky jsou pro čeládku a dávaly se jen ve velkých rolnických statcích. V chalupách a v menších živnostech se stravovala čeleď společně s hospodářem a jeho rodinou rozličným způsobem.

U stravování ve službě se zachovával tento pořádek:

Snídaně nebyly žádné, to dostával každý čeledín a děvečka velký bochník chleba na celý týden. Aby příliš neztvrdl brali si obyčejně jen půl bochníku na půl týdnu (od pondělí do středy) a ve čtvrtek zase půl bochníku chlebu do neděle.

O vánočních svátcích: na Štědrý večer byly ryby na černo, k tomu malá houska. Na Hod Boží oběd, polévka z masa, maso s knedlíky a omáčkou, pečeně se zelím (vše vepřové) avšak masa muselo být tolik, aby se úplně nasytili a pečeni si odnesl každý na talířku od stolu. Mimo to dostal každý velkou housku (vánočku) a velké dvě buchty s povidly.

V pondělí (jakož i každý den) byla k obědu polévka z brambor, anebo krup, pak knedlíky se zelím, nebo švestkovou omáčkou.
Ve svátek: O velikonočních svátcích dostávala čeládka po oba dva svátky masité obědy jako o vánočních svátcích, mimo to mazanec velký jako bochník chleba a k tomu 15 velkých koláčů. 

Tento článek je exkluzivní obsah pro premiové uživatele

Sdílejte svoje vzpomínky, zvyky a tradice

Pátek 26. dubna 2024
v tento den má svátek

Oto Pošlete pohlednici s přáním
Dnes mají také svátek Ota Udo Uve Všechno nejlepší!