Tyto vzpomínky jsou z Kolínska. Všechny uvedené dávky jsou pro čeládku a dávaly se jen ve velkých rolnických statcích. V chalupách a v menších živnostech se stravovala čeleď společně s hospodářem a jeho rodinou rozličným způsobem.
U stravování ve službě se zachovával tento pořádek:
Snídaně nebyly žádné, to dostával každý čeledín a děvečka velký bochník chleba na celý týden. Aby příliš neztvrdl brali si obyčejně jen půl bochníku na půl týdnu (od pondělí do středy) a ve čtvrtek zase půl bochníku chlebu do neděle.
O vánočních svátcích: na Štědrý večer byly ryby na černo, k tomu malá houska. Na Hod Boží oběd, polévka z masa, maso s knedlíky a omáčkou, pečeně se zelím (vše vepřové) avšak masa muselo být tolik, aby se úplně nasytili a pečeni si odnesl každý na talířku od stolu. Mimo to dostal každý velkou housku (vánočku) a velké dvě buchty s povidly.
V pondělí (jakož i každý den) byla k obědu polévka z brambor, anebo krup, pak knedlíky se zelím, nebo švestkovou omáčkou.
Ve svátek: O velikonočních svátcích dostávala čeládka po oba dva svátky masité obědy jako o vánočních svátcích, mimo to mazanec velký jako bochník chleba a k tomu 15 velkých koláčů.