Uvádíme i několik zajímavých receptů na punč, grog a bowle od M.D. Rettigové
Možná je překvapením, že punč nepochází ze západního světa, ale jeho původ najdeme v Indii. Odtud je také význam slova punč, který má původ v hindském výrazu „pánč“ s významem „pět“, protože původně se zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření.
Z Indie se do Anglie dostal díky námořníkům a zaměstnancům Britské Východoindické společnosti na začátku 17. století, odtud putoval do dalších evropských zemí. Pokud se podává ve společnosti, bývá zvykem, že obsahuje menší množství alkoholu než klasické koktejly. Termín punč je poprvé v britských listinách zanesen roku 1632, kdy byla většina punčů zhotovována z vína či brandy, avšak kolem roku 1655 se začal používat jamajský rum a zrodil se punč, jak jej známe dnes. Zmínky o rumovém punči můžeme najít v hojnější míře od 80. let 17. století. Kupříkladu francouzský klerik Jean-Baptiste Labat zachytil na Barbadosu v roce 1694, že zdejší punč se skládá ze dvou částí rumu, jedné části vody, cukru, citrónové nebo limetové šťávy, skořice, hřebíčku a muškátového ořechu.