Likér Rosolka, oblíbený alkohol 19. století, byl z masožravé květiny rosnatky

Likér Rosolka, oblíbený alkohol 19. století, byl z masožravé květiny rosnatky

Rosolka bývala v 19. století jedním z nejpopulárnějších českých likérů. Pily ho dámy, pánové, hospodáři, ale i chasníci při různých příležitostech a oslavách: masopust, velikonoce, svatby.

Základem receptury byla masožravá slatinná květina rosnatka, podle níž likér dostal jméno, avšak postupem času se rostlina stala tak vzácnou, že její věhlas utichl. Rosolka může být označená i jako likér národního obrození neboli likér „obrozeneckých dam“. Postupem doby měnil nápoj i charakter. Zpočátku se jednalo o likér s velmi vysokým obsahem alkoholu jen mírně doslazovaný, ale protože si jej oblíbily dámy vedlo to k tomu, že se stal velmi sladkým likérem s obsahem alkoholu 8 %. V současnosti se likéry, které jsou velmi sladké označují jako rosolky. Postupem času se měnilo i složení a v druhé polovině 19. století se likér již nedělal z rosnatky, ale z růžových okvětních plátků.

Tento článek je exkluzivní obsah pro premiové uživatele

Sdílejte svoje vzpomínky, zvyky a tradice

Čtvrtek 25. dubna 2024
v tento den má svátek

Marek Pošlete pohlednici s přáním
Dnes mají také svátek Ervín Ervína Blahopřání