Rosolka bývala v 19. století jedním z nejpopulárnějších českých likérů. Pili ho pánové, hospodáři, dámy, ale i chasníci při různých příležitostech a oslavách: masopustu, velikonocích, svatbách, dožinkách. . .
Základem receptury byla masožravá slatinná květina rosnatka, podle níž likér dostal jméno, avšak postupem času se rostlina stala tak vzácnou, že její věhlas utichl. Rosolka může být označená i jako likér národního obrození neboli likér „obrozeneckých dam“. Postupem doby měnil nápoj i charakter. Zpočátku se jednalo o likér s velmi vysokým obsahem alkoholu jen mírně doslazovaný, ale protože si jej oblíbily dámy vedlo to k tomu, že se stal velmi sladkým likérem s obsahem alkoholu 8 %. V současnosti se likéry, které jsou velmi sladké označují jako rosolky. Postupem času se měnilo i složení a v druhé polovině 19. století se likér již nedělal z rosnatky, ale z růžových okvětních plátků.